Elismert modellváltás

2021. november 09. - 14:17 A kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter A megújuló felsőoktatás ünnepe rendezvényen. A hétfői ünnepségen díszoklevelet vehetett át Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

- A felsőoktatási intézmények modellváltása, amely 2014-ben kezdődött, kezdetben nem volt zökkenőmentes, támadások kísérték, de mára 21 egyetemen sikeresen megvalósult. A felsőoktatási intézmények támogatása jövőre eléri az ezermilliárd forintot. Ez egyedülálló a magyar oktatás történetében – hangsúlyozta Palkovics László hétfőn Veszprémben.

A megújuló felsőoktatás ünnepe című rendezvényen az innovációs és technológiai miniszter elmondta: jelenleg is dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, ennek a nagy része már rendelkezésre áll.

Palkovics László kiemelte: a százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, amelynek egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése. Mint mondta, az állam továbbra is szerepet vállal a finanszírozásban, de fenntartóból partnerré válik.

- Az új modell elfogadottságát jelzi többek között az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly, és 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézménybe - fejtette ki az innovációs és technológiai miniszter.

Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos az ünnepségen arról beszélt: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak. Arra is kitért, hogy a reform révén javult az életpálya feltételrendszere, ami nagy eredmény.

A rendezvényen Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke díszoklevelet vett át Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől.

Sajtóiroda/ MTI
Fotó: Vasvári Tamás